Sałaty wiodą zdecydowany prym jeśli o warzywa liściaste chodzi. Wielość odmian czyni z nich tym bardziej konkurencyjne warzywa. Sałata odznacza się nietrwałością, dlatego aby zachować jej świeżość oraz jędrność warto zbierać ją rano albo wieczorem zaraz przed jedzeniem. Warzywo należy przechowywać w miejscach chłodnych, ciemnych oraz wilgotnych. Najlepsza do tego zadania będzie komora do przechowywania warzyw w lodówce oraz chłodna spiżarnia.

Najpopularniejszą spośród występujących sałat jest sałata masłowa, która cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Odznacza się delikatnymi oraz kruchymi liśćmi o intensywny, jasnozielonym zabarwieniu. Popularna jest również sałata krucha, której najbardziej znaną przedstawicielkę stanowi sałata lodowa. Posiada ona delikatny jasnozielony kolor. Jej główka może ważyć nawet kilka kilogramów. Jej liście są kruche i soczyste. Jej zaletą jest możliwość przechowywania w lodówce przez kilka dni bez utraty wartości smakowych.

Jeśli zależy nam na liściach dekoracyjnych to warto zakupić sałatę Lollo o subtelnym smaku i wydłużonych liściach. Odmianę sałaty stanowi także roszponka, która posiada najmniejsze listki. Im mniejsze tym bardziej aromatyczne o lekko orzechowym smaku. Warto trzymać ją w lodówce, jeśli pragniemy dłużej zachować jej świeżość.

Kolejną z odmian sałaty jest rukola, charakteryzująca się niedużymi ciemnozielonymi, wąskimi oraz podłużnymi liśćmi. Liście te podobne są do listków mlecza. Rukola charakteryzuje się zdecydowanym smakiem podobnym do pieprzu, chrzanu czy orzecha. W lodówce może leżeć nawet kilka dni. Sałaty świetnie spisują się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy to chętnie stosowane są jako uzupełnienie posiłków. Stanowią zarówno świetne źródło składników mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo czy witaminy C, B i A, jak również kwasu foliowego. W zasadzie jest to warzywo, które zawiera praktycznie największą zawartość kwasu foliowego. Sałata jest jednocześnie jednym z najłatwiejszych w uprawie warzyw, może dlatego jest tak chętnie uprawiana.