Klamka do drzwi jest kolejnym elementem, który z pozoru może wydawać się rzeczą błahą, ale tak naprawdę stanowi o tym, w jaki sposób będzie prezentowała się całość. Otóż ten pozornie mało istotny element stanowi dopełnienia całości, które w przypadku złego dobrania, może popsuć efekt końcowy. Liczba dostępnych wzorów klamek może przyprawić o zawrót głowy. Przed dokonaniem wyboru zakupu klamki należy zastanowić się nad kilkoma kwestiami, między innymi czy klamka będzie znajdowała się na zewnątrz czy w środku pomieszczenia. Klamki przeznaczone do drzwi zewnętrznych odznaczają się większą masywnością i wytrzymałością ze względu na narażenie na niekorzystne warunki atmosferyczne, oraz częste ich używanie.

Klamka powinna pasować przede wszystkim do wyglądu drzwi, ale i całego pomieszczenia. Jednak wygląd to nie wszystko, powinniśmy również postawić na ergonomiczność klamki, bowiem od tego będzie zależał komfort użytkowania. Podczas dokonywania wyboru klamki cena może świadczyć o jakości, ale nie jest ona jej ostatecznym wyznacznikiem. Dobrze postawić na wytwory renomowanej firmy. Jeśli drzwi są lekkie, to nie powinniśmy dobierać do nich klamek masywnych, tak jak klamek plastikowych do drzwi ciężkich. Innymi słowy, należy dobrać klamkę, która będzie odpowiednia do posiadanego przez nas modelu drzwi.