Elewacje tynkowane mają długą tradycję, wciąż jednak są na topie. Dziś tynkuje się zarówno domy murowane, jak i te, które powstają z drewna. Co można osiągnąć w ten sposób? Miłe dla oka rezultaty i trwałe efekty, które będą cieszyć nasze oczy przez wiele lat. Kolorowe tynki sprawiają, że nasze domy mogą się prezentować wspaniale. Co warto wiedzieć na ten temat?
By elewacje tynkowane mogły zachwycać pięknym wyglądem i trwałością, ich wykonaniem powinni się zajmować fachowcy. To oni mogą wybrać najlepsze w danym przypadku podłoże pod tynk, oni sprawią, że nasze domy będą zachwycały ciekawą strukturą powierzchni. By osiągać wspaniałe rezultaty, można wykorzystywać różne tynki np. zacierane (o całkowicie gładkiej powierzchni) i nakrapiane (o powierzchni chropowatej). Łączenie tynków sprawia, że elewacje tynkowane stają się wspaniałymi dziełami sztuki, a nasze domy mogą się pochwalić oryginalnymi wzorami. Jeśli takie ściany zostaną w odpowiedni sposób pomalowane, można osiągnąć wyjątkowo ciekawe rezultaty. Wystarczy wybrać farbę, w której pojawia się to samo spoiwo, co w tynku, lub tynk barwiony, będący rozwiązaniem coraz bardziej popularnym. Elewacje tynkowane muszą być też na bieżąco poddawane konserwacji. Nawet najlepsze tynki z czasem pękają, przy czym najpoważniejszym problemem jest osiadanie. By chronić ścianę przed wilgocią, każdą taka usterkę należy możliwie jak najszybciej naprawić. Pozwala to chronić nasze domy przed dalszymi zniszczeniami, a przede wszystkim – zapewnia im piękny wygląd.

www.termobud.krakow.pl