Wydawać by się mogło, że dekorowanie mieszkania nie jest dużym wyzwaniem. W każdym sklepie można znaleźć tysiące bibelotów i akcesoriów, które można wykorzystać do ozdobienia mieszkania. Jednak sztuka polega na tym, by wszystkie elementy wystroju połączyć w jednolitą całość.

Dlatego nim przystąpimy do zakupów – warto przemyśleć, jaki efekt chcemy osiągnąć, jaki styl uzyskać. Warto wybrać motyw przewodni, który powtórzymy w kilku elementach dekoracyjnych np. paski lub koronkowe prześwity. Na samym początku powinniśmy również zdecydować jaka gama kolorystyczna nas interesuje. Powinniśmy wybrać 1-2 kolory przewodnie oraz kilka odcieni uzupełniających, które przewiną się w dodatkach.

Założenia projektu warto sobie zapisać i trzymać się ich podczas zakupów. Często podobają nam się rzeczy, które niekoniecznie będą pasowały do naszego założenia. Lista pozwoli nam zachować zamysł artystyczny projektu. Oczywiście warto czasami przełamać konwencję, ale pamiętajmy, że 1-2 nietypowe elementy wystarczy. Większa ilość może spowodować zamęt czy wręcz bałagan w kompozycji.

Kiedy już rozmieścimy ozdoby w mieszkaniu, warto zastanowić się nad ich właściwym oświetleniem. Światło pozwala wydobyć szczegóły i piękno bibelotów poprzez podkreślenie ich faktury i koloru. W ostatnim czasie bardzo modne stały się dekoracje światłem. Różnokolorowe oświetlenie pozwala zbudować lub zmienić nastrój pomieszczenia. Używa się do tego celu nie tylko klasycznych lamp lub kinkietów, lecz także oświetlenia ledowego, przypodłogowego lub listw dekoracyjnych.

Kupując dekoracje do mieszkania nie wolno zapomnieć o tkaninach. Właściwie dobrane poduszki i zasłony sprawiają, że wnętrze staje się bardziej przytulne i przyjazne dla użytkownika. Duże znaczenie dekoracyjne mają także dywany i tapicerka mebli, pamiętajmy o tym przy wyborze innych dekoracji.

Należy jednak pamiętać by zachować równowagę we wszystkich aspektach dekoracji pomieszczeń. Pamiętajmy by nie łączyć ze sobą zbyt wielu faktur i kolorów. Złotą zasadą powinno być motto „Albo faktura albo kolor”.