To fakt, że Polska nie znajduje się na czołowej liście państw najbardziej uprzemysłowionych, dlatego nie stosujemy tak zaawansowanych technologii jak inne kraje. Nie zmienia to jednak faktu, że bez problemu możemy wymienić kilkadziesiąt dużych i prężnie działających zakładów przemysłowych, a także liczne mniejsze firmy, które wykorzystują nowe technologie w celu przyspieszenia i zwiększenia efektywności pracy, a także obniżenia do minimum kosztów eksploatacyjnych.
Z tego też powodu coraz częściej właściciele tego typu przedsiębiorstw decydują się na zastąpienie starych maszyn nowymi, które są znacznie tańsze w utrzymaniu, a pracują dużo szybciej i sprawniej. Nierzadko wybór pada więc na sprzęty, w których wykorzystywany jest system pneumatyczny, ponieważ to pozwala na znaczące obniżenie wszystkich wydatków.
Sprężarki każdego typu stają się zatem obiektem powszechnego zainteresowania, ponieważ dostarczają sprężone powietrze do wszystkich podłączonych maszyn i umożliwiają ich sprawną pracę. Każdy, kto planuje zakupić sprężarkę, musi się jednak przygotować na niemałe koszty, które w trakcie użytkowanie oczywiście się zwrócą, jak wszystkie dobre inwestycje.
Oczywiście, sprężarki były znane już znacznie wcześniej, ale dopiero w ostatnich latach możemy zauważyć prawdziwy rozkwit innowacyjnych pomysłów i rozwiązań, które z pozoru są zupełnie proste, ale dają naprawdę imponujące efekty.
Wracając jednak do maszyn pneumatycznych, można powiedzieć, że ich paliwem napędowym jest przecież powietrze, które nas otacza. Jest ono zupełnie darmowe, dostępne dla każdego, a co najważniejsze ekologiczne. Nie ma zatem żadnych przeciwwskazań, aby zmodernizować swoje przedsiębiorstwo, właśnie poprzez zakup i montaż urządzeń pneumatycznych wykorzystujących naturalne zasoby ziemskiej atmosfery.
Dobre chęci są jednak niewystarczające, ponieważ powietrze nie jest jedyną niezbędną rzeczą, umożliwiającą sprawne działanie maszyn. Otóż, samo w sobie nie wprawi w ruch całego, potężnego urządzenia, ponieważ ma zbyt małe ciśnienie. Konieczne jest zatem zamontowanie sprężarki, która odpowiednio przerobi materiał gazowy i doprowadzi go do idealnej postaci.
Zanim jednak dokonamy zakupu, powinniśmy się upewnić, jak wielkie jest zapotrzebowanie naszej firmy na sprężone powietrze. Trzeba tutaj uwzględnić ilość i rodzaj maszyn, a także czas ich pracy, ponieważ tylko wtedy będziemy w stanie wybrać najlepszą dla nas sprężarkę.
Te o największej wydajności są niestety dużo droższe, nie tylko w chwili zakupu, ale także w trakcie eksploatacji, ponieważ silnik sprężarki jest większy, a co za tym idzie — zużywa więcej energii elektrycznej. Te mniejsze z kolei mogą się okazać niewystarczające na przykład w chwili, kiedy za rok czy dwa zdecydujemy się na zakup dodatkowej maszyny zasilanej sprężonym powietrzem.
Wydaje się więc, że nie ma dobrego rozwiązania, ale to nieprawda. Otóż, producenci oferują sprężarki śrubowe o zmiennej wydajności, co pozwala na ich idealne dopasowanie do konkretnych potrzeb klientów, co jeszcze kilkanaście lat temu nie było zupełnie możliwe. Na szczęście, postęp technologiczny zmierza w dobrym kierunku, więc nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się i korzystać ze wszystkich najnowszych możliwości.
Być może ktoś teraz z oburzeniem stwierdzi, że sprężarki śrubowe wcale nie są osiągnięciem zasługującym na miano technologicznych cudów, ponieważ ich budowa jest bardzo prosta i mało odkrywcza. I rzeczywiście, jest w tym sporo racji, ale trzeba w tym upatrywać samych pozytywnych rzeczy.
Otóż, nie od dzisiaj wiemy, że skomplikowane urządzenia, gdzie najważniejszymi elementami są te elektroniczne, niestety często ulegają zniszczeniu, a im więcej takich drobiazgów, tym większa szansa na to, że w najbliższym czasie zobaczymy zapaloną czerwoną lampkę, która poinformuje nas, że sprężarka właśnie odmówiła nam posłuszeństwa. Wtedy nie pozostanie już nic innego, niż skontaktować się z serwisem i zapłacić na naprawę.
Wydaje się, że ten problem jest znacznie mniej aktualny w przypadku sprężarek śrubowych, ponieważ te są na ogół tak mało skomplikowane, że wizyta serwisantów nie jest czymś szczególnie częstym, pod warunkiem, że prawidłowo dbamy i konserwujemy sprzęt.
Tutaj właściwie nie ma elementu, jaki mógłby się szybko popsuć, ponieważ najważniejszym ośrodkiem sprężarki śrubowej są właśnie spiralne śruby, zwane również wirnikami, które pracują na wysokich obrotach i kompresują powietrze.
Całą potęga sprężarek śrubowych polega więc na minimalizmie i prostocie, która nie jest wcale prymitywna, ponieważ przynosi naprawdę imponujące wyniki w zakresie wydajności i oszczędności energii, dlatego nie może jej zabraknąć w naszej firmie.